"Android Yazılımı Artık Çok Kolay"
3. Uygulamayı Çalıştırma:
- Sağ üst köşede “Blocks (Bloklar)” butonuna tıklıyoruz ve gelen ekranın solunda bulunan “Blocks (Bloklar)” alanı altında bir önceki bölümde eklediğimiz Button1 bileşenimizi buluyoruz ve üzerine bir kere tıklıyoruz. Viewer alanında şekillerden oluşan ve çeşitli olay ve özelliklerin görselleştirilmiş simgeleri çıkacak.
- Bu simgelerin en üzerinde olan ve içinde “When Button1 Click do” yazan bloğu tıklıyoruz. Hemen bu blok “Viewer” alanına yerleşecek. Bu blok butona başıldığında yapılacak işleri yerleştirebileceğiniz bir blok.
- TextBox1 bilşenimize tıklıyoruz ve açılan menüden üzerinde “Set TextBox1.Text to” yazan bloğa tıklıyoruz. Bu blok “TextBox” bileşeninin “Text” yani yazı özelliğine bir yazı yazabilmemize veya boş bırakıp silebilmemize olanak verir.
- Bir önceki bölümde eklediğimiz bileşenler haricinde “Built-in” başlığı altında bulunan “Text” bloğuna tıklıyoruz, açılan menüden en üstteki (“ ”) çift tırnak içinde boş kutu olan bloğu tıklayıp “Viewer” alanına yerleştiriyoruz. Bu blok içine istenilen yazının yazılabileceği ve yazı yani “Text” özellikli diğer tüm bloklara eklenebilecek özellikte bir bloktur. Zaten solunda bir yapboz kulakçığı vardır.
- Şimdi “Viewer” alanında 3 adet blok var. Bunları aşağıdaki resimde görüldüğü gibi sürükleyip birleştiriyoruz ve son eklediğimiz blok olan içi boş yazı kutusu (Text) içine Merhaba Dünya yazıyoruz.
- MIT AI2 Companion ile Uygulama Çalıştırma:”Google Play Store” uygulamasına cep telefonu veya tabletinizden giriyoruz. Arama alanına “MIT AI2” yazıyoruz ve uygulamayı indiriyoruz. Uygulama kurulduktan sonra uygulama hazırladığımız web sayfasına geliyoruz, üst kısımdaki menülerden “Connect” tıklıyoruz ve açılan menüden “AI Companion” tıklıyoruz ve cıkan QR kodu “scan QR code” butonuna basarak taratıyoruz. Uygulama kendisi kurulacak ve otomatik başlayacaktır. İlk uygulamayı çalıştırdınız başarılar dilerim.
- Emulatör ile Uygulama Çalıştırma: İlk önce Windows işletim sistemleri için “http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/windows.html” , MAC OS x işletim sistemleri için “http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/windows.html” ve Linux işletim sistemleri için “http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/linux.html” sayfalarından birine girip yazılan yönergelere göre kurulum dosyasını indiriyoruz ve kurulumu gerçekleştiriyoruz.
“aiStarter” uygulamasını çalıştırıyoruz. Bu emulatörü yani sanal cihazımızı çalıştırıyor. İstersek usb kablosu ile cihazımıza direkt bağlanıp uygulama yükleme işlemini de yapabiliriz. Ama şuan “Connect” menüsünden “Emulator” tıklıyoruz ve uygulama otomatik olarak çalıştırılıp sanal cihaz ekranında yazılımımız görünür olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder