1 Nisan 2015 Çarşamba

Dizayn ( Designer) Ekranı - User Interface


"Android Yazılımı Artık Çok Kolay"

3. DİZAYN EKRANI ALANLAR BÖLÜMÜ:
  1. PALET ALANI
    1. User Interface (Arayüz Bileşenleri):Bu bölüme başlamadan önce resimde görüldüğü üzere tüm bileşenlerin yanındaki “?” soru işaretine tıklarsanız o bileşen hakkında bilgi göreceksiniz.

      1. Buton: Tüm uygulamalarda karşımıza çıkan düğme bileşenidir. Genelde “onclick” olayı ile işlemler yapılmaya başlanır.
      2. CheckBox: Seçenek işaretleme için kullanılır. Örneğin bu bileşenin işaretli olması veya olmaması kontrol edilerek program akışı yönlendirilir.
      3. DatePicker:Uygulamalarınıza tarih eklemek için kullanabileceğiniz bir bileşendir. Blok bölümünde tarih seçim kutusu içinden “Yıl, Ay, Gün” bilgisini alabilir ve bunları değişkenlere aktarabilirsiniz.
      4. İmage: Uygulamaya resim ve çizim eklemenizi sağlar. İster daha önce yüklediğiniz isterse anlık yükleyebileceğiniz bir “Picture” özelliği vardır. Bu özelliği kullanmak için Dizayn ekranında bileşeni ekledikten sonra “Properties” alanında bulunan “Picture” butonunu tıklıyoruz.
      5. Label: Uygulamaya etiket ekler.
      6. ListPicker: Uygulama içinde liste oluşturmak ve bu listeyi göstermek için kullanılır. Bir sonraki “ListView” bileşeni arasındaki fark listenin bu bileşende görünmemesi butona basılınca görünür olmasıdır.
      7. ListView: Bir önceki “ListPicker” bileşeninin aksine liste ve liste elemanları ekranda görünür durumdadır.
      8. Notifier: Hatırlatma ve kısa uyarı diğebileceğimiz, mesaj kutusu olarak bildiğimiz bir yazının görünmesi sağlar. Bu bileşeni diğer görsel bileşenler gibi ekran üzerinde değil, alt kısımda “Non-Visible” (Görünmeyen Bileşenler) bölümünde görürüz.
      9. PasswordTextBox: İçine yazdığımız karakterleri maskeleyen bir görsel özelliği bulunan bileşendir. Özellikle şifre ve gizli bilgileri almak amaçlı kullanılır.
      10. Slider: Sağa sola hareket ettirdiğimiz bir hareketli buton ile pozisyon değişimi ile bağlantılı bir değişkeni değiştirebileceğimiz görsel bir bileşendir.
      11. Spinner: Liste elemanlarını açılır kutu içinde görüntüler, listeye “Properties” (Özellikler) bölümünde “ElementsFromString” içine yazılan ve virgülle ayrılan seçenekleri ekler. Çoktan seçmeli bir değer alınacaksa bu bileşen kullanılır.
      12. TextBox: Bu bileşen içine karakter yazılabilen veya görüntülenebilen bir bileşendir. “bileşenismi.Text” değişken özelliği ile değer verilebilir. İlk örneğimizde kullanılmıştır.
      13. TimePicker: Uygulamalarınıza saat eklemek için kullanabileceğiniz bir bileşendir. Blok bölümünde tarih seçim kutusu içinden “Saat, Dakika” bilgisini alabilir ve bunları değişkenlere aktarabilirsiniz.
      14. WebViewer: “Properties” (Özellikler) bölümündeki “HomeUrl” bölümüne yazılan web adresini görüntülemeyi sağlayan bileşendir. Bu bileşenin blok bölümünde de “HomeUrl” özelliğine değer aktarıp istediğiniz web sitesini uygulamanın çalışması esnasında da görüntüleyebilir siniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gyroscope Sensor

Gyroscope Sensor ( Jiroskop Sensör ) Kullanıcı arayüzünde görünür olmayan bu bileşen ile Üç boyutlu Açısal Hız ölçümü yapılabilir. Ç...