30 Mart 2015 Pazartesi

İlk Uygulama HELLO WORLD



"Android Yazılımı Artık Çok Kolay"


APP INVENTOR 2 İLE İLK UYGULAMAMIZ

Çalışma ekranında üst tarafta olan menülerden “Project” menüsünden “Start new project” komutunu veriyoruz. Ekrana proje ismini yazmanız için bir ekran gelecek buraya yazacağımız proje ismi içinde türkçe karakter ve boşluk olmayan bir isim olmalı ben “HELLO_WORLD” yazdım. Yazılım dünyasında ilk oluşturulan programın adı içeriği ve bir taraflarında bu ibare olur. Neyse, oluşturduğumuz projenin ismini sol üst köşede ”MIT App Inventor 2” logosu altında görüyor olmanız gerekiyor.
Bundan sonraki yapılacaklarınızı diğer bölümlerde de maddeler halinde yazacağım.

  1. Uygulama Ekranı ve Bileşenleri Yerleştirme:

  • Ekranımızın sağında size göre sol tarafında olan “Palette (Palet)” alanında “Layout (Düzen)” başlığı altında bulunan “VerticalArrengement(Dikey Konum Düzenleme)” bileşenini sol tıklıyoruz ve farenin tuşunu bırakmadan bileşenimizi “Viewer (Ekran Önizlemesi)” alanındaki cep telefonu veya tablet ekranının benzeri ekranın içine bırakınız.
  • Bileşen Nasıl Eklenir?(Sürükle Bırak):Palet alanındaki tüm bileşenler uygulamaya bu şekilde eklenir, görsel olanlar (Buton, resim vb.) telefon ekranının içinde görsel olmayanlar (Sensors, Storage, Connectivity vb.) ise “Non-visible component (Görünmeyen bileşenler)” başlığı altında görünür. Örnekleri ilerideki bölümlerde göreceğiz.
  • Ekranımızın sağında size göre sol tarafında olan “Palette (Palet)” alanında “User Interface (Kullanıcı Arayüzü)” başlığı altında bulunan “Button (Düğme)” bileşenini bir önceki adımda eklediğimiz “VerticalArrengement(Dikey Konum Düzenleme)” bileşeninin içine bırakıyoruz. Böylece Buton bileşenimizin konumu içine girdiği düzenleme alanına göre değişecek.
  • Anlatılan şekilde, “Palette (Palet)” alanında “User Interface (Kullanıcı Arayüzü)” başlığı altında bulunan “TextBox (Yazı Kutusu)” bileşenini bir önceki adımda eklediğimiz “VerticalArrengement(Dikey Konum Düzenleme)” bileşeninin içine bırakıyoruz. TextBox bileşeninin bırakmanıza bağlı olarak düğmenin altında veya üzerinde yer aldığını göreceksiniz, yer değiştirmek için sol tıklayıp sürüklüyoruz, ama sadece üst üste dizileceklerdir. Eğer “HorizontalArrengement(Yatay Konum Düzenleme)” eklese idik, bu dikey sıralanmalar yatay olarak gerçekleşecekti.
  • “Components (Bileşenler)” alanı altında “Screen1 (Ekran 1)” bileşeninden başlayarak her birinin alt alta dizildiğini ve içinde olduğu “Layout” bileşenininde belli olduğunu görürsünüz. Buradan “VerticalArrengement(Dikey Konum Düzenleme)” bileşenini seçiyoruz ve “Properties (Özellikler)” bölümünde bu bileşenin bazı özelliklerinin aktif olduğunu görürüsünüz. Bu durum diğer tüm componentler için geçerlidir.
  • “VerticalArrengement(Dikey Konum Düzenleme)” bileşeninin özelliklerinden “Width (Genişlik)” özelliğini “Fill Parent (Ust düzenin içini kapla)” yapıyoruz. “AlignHorizontal (Yatay Hizala)” özelliğini “Center (Merkez)” yapıyoruz.
  • Button1 bileşenimizin de özelliklerinden “Text” özelliği ile butonun etiketini ayarlıyoruz. Bu bölüme “Hello” yazabilisiniz. Diğer özellikleri deneyerek tecrübe ediniz.
  • TextBox1 bileşenimizin özelliklerine bakınız ama değiştirmeyiniz şimdilik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gyroscope Sensor

Gyroscope Sensor ( Jiroskop Sensör ) Kullanıcı arayüzünde görünür olmayan bu bileşen ile Üç boyutlu Açısal Hız ölçümü yapılabilir. Ç...