"Android Yazılımı Artık Çok Kolay"
APP INVENTOR 2 NEDİR?
APP INVENTOR 2 NEDİR?
ABD Massachusetts Teknoloji Enstitüsü(Massachusetts Institute of Technology) tarafından; Profesör Hal Abelson başkanlığındaki bir ekiple hayata geçirilen bir projedir.
Bu projede amaçlanan şey ise, Acemi ve programlama ile profesyonelce uğraşmayan kişilerin de Android Cihazlar için yazılım hazırlayabilmesi” olarak özetlenebilir.
APP INVENTOR 2 VE APP INVENTOR ARASINDAKI FARK NEDİR?
“APP INVENTOR” Projenin ilk başında aldığı isim idi. Şimdi bu isim “APP INVENTOR 2” olarak anılmakta. Temelde değişen ve eklenen şeyler olsa da biçim ve uygulama aynı.
APP INVENTOR 2 İLE NELER YAPILABİLİR?
Android cihazlarda (Cep telefonu, tablet, televizyon vb.) bu projenin gelişmesine paralel olarak verilen tüm arayüz nesnelerini (Buton, textbox, resim, checkbox... ) kullanıcı etkileşimi sağlayabilir ve görsel olmayan ögeleri kullanarak (Kontrol bileşenleri, mantıksal operatörler, sensörler...) istenilen sonuca ulaşırsınız. İlerleyen bölümlerde örnekleri vereceğim üzere tüm yapılan işlemler web üzerinde bir arayüz ile olmakta ve size sunulan sınırlarda kalmaktadır. Bu noktada APP INVENTOR un artılarını ve eksilerini sıralamak iyi olur.
APP INVENTOR 2 ARTILARI:
- Hiç kod yazmadan bir yazılım hazırlayabilir ve çalıştırabilirsiniz.
- İnternetin olduğu her yerde, bir tarayıcıda geliştirici arayüzüne bağlanıp çalışabilirsiniz.
- Bilgisayarınıza hiçbir yazılım kurmanıza gerek yok. Denemeleri yapmak için kamerası olan bir cihaz ile Google Play üzerinden indirilecek bir uygulama ile ekrandan QR kodunu taratıp yazılımın son halini görebilirsiniz. Eğer kamera imkanı yok ise bir emülatör indirmeniz gerekecektir. Başlangıç bölümünde bu konuya değineceğim.
- Uygulamaları hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
- Kullanıcı etkileşimini kontrol eden yapıları blok tabanlı şekilde sürükle-bırak yöntemiyle oluşturabilirsiniz.
APP INVENTOR 2 EKSİLERİ:
- Sunulan bileşenler haricinde bileşen eklemek mümkün değil.
- Kod yazamamak bir süre sonra yani sistem öğrenildikten sonra, uygulamaları geliştirme sürecinde bir olumsuzluk olabilir. Çünkü kodlama bize esneklik verir. Esneklik düşündüğümüzü uygulamaya aktarmamızı sağlar. Belki ileride bu özellik değişir diye umuyorum.
- Bileşen özellikleri sınırlandırılmıştır, genelde fazla kullanılan özellikler dahil edilmiştir.
- Örnekler ve kullanım ile yeterli destek dökümanı yok. Bunun zamanla gelişeceğini ifade etseler de, hiçbir açıklaması olmayan veya anlaşılamayan yöntemler ve işlemler de vardır.
- Blok bölümünde yani görsel bileşenlere hayat verdiğimiz bölümde sürükle-bırak ögelerini bulana kadar çok deneme yapmak gerekebilir.
Her şeye rağmen iki yıl önceye göre epey gelişen ve şuan itibariyle 196 ülkeden 85 kullanıcının 4.7 milyon uygulama geliştirdiği yada geliştirmeye çalıştığı bir platform olarak kesinlikle dikkate alınması gereken bir projedir.
Biz bu konuda özellikle Öğrenci ve ve Yazılım geliştirmeye ilgi duyan kişilere hitaben bu bölümü hazırladık diyebiliriz. Bu bir başlangıç olur diye ümit ediyoruz.
Bu kadar tanıtımdan sonra haydi APP INVENTOR 2 ile tanışalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder