30 Mart 2015 Pazartesi

İlk Uygulama HELLO WORLD



"Android Yazılımı Artık Çok Kolay"


APP INVENTOR 2 İLE İLK UYGULAMAMIZ

Çalışma ekranında üst tarafta olan menülerden “Project” menüsünden “Start new project” komutunu veriyoruz. Ekrana proje ismini yazmanız için bir ekran gelecek buraya yazacağımız proje ismi içinde türkçe karakter ve boşluk olmayan bir isim olmalı ben “HELLO_WORLD” yazdım. Yazılım dünyasında ilk oluşturulan programın adı içeriği ve bir taraflarında bu ibare olur. Neyse, oluşturduğumuz projenin ismini sol üst köşede ”MIT App Inventor 2” logosu altında görüyor olmanız gerekiyor.
Bundan sonraki yapılacaklarınızı diğer bölümlerde de maddeler halinde yazacağım.

  1. Uygulama Ekranı ve Bileşenleri Yerleştirme:

  • Ekranımızın sağında size göre sol tarafında olan “Palette (Palet)” alanında “Layout (Düzen)” başlığı altında bulunan “VerticalArrengement(Dikey Konum Düzenleme)” bileşenini sol tıklıyoruz ve farenin tuşunu bırakmadan bileşenimizi “Viewer (Ekran Önizlemesi)” alanındaki cep telefonu veya tablet ekranının benzeri ekranın içine bırakınız.
  • Bileşen Nasıl Eklenir?(Sürükle Bırak):Palet alanındaki tüm bileşenler uygulamaya bu şekilde eklenir, görsel olanlar (Buton, resim vb.) telefon ekranının içinde görsel olmayanlar (Sensors, Storage, Connectivity vb.) ise “Non-visible component (Görünmeyen bileşenler)” başlığı altında görünür. Örnekleri ilerideki bölümlerde göreceğiz.
  • Ekranımızın sağında size göre sol tarafında olan “Palette (Palet)” alanında “User Interface (Kullanıcı Arayüzü)” başlığı altında bulunan “Button (Düğme)” bileşenini bir önceki adımda eklediğimiz “VerticalArrengement(Dikey Konum Düzenleme)” bileşeninin içine bırakıyoruz. Böylece Buton bileşenimizin konumu içine girdiği düzenleme alanına göre değişecek.
  • Anlatılan şekilde, “Palette (Palet)” alanında “User Interface (Kullanıcı Arayüzü)” başlığı altında bulunan “TextBox (Yazı Kutusu)” bileşenini bir önceki adımda eklediğimiz “VerticalArrengement(Dikey Konum Düzenleme)” bileşeninin içine bırakıyoruz. TextBox bileşeninin bırakmanıza bağlı olarak düğmenin altında veya üzerinde yer aldığını göreceksiniz, yer değiştirmek için sol tıklayıp sürüklüyoruz, ama sadece üst üste dizileceklerdir. Eğer “HorizontalArrengement(Yatay Konum Düzenleme)” eklese idik, bu dikey sıralanmalar yatay olarak gerçekleşecekti.
  • “Components (Bileşenler)” alanı altında “Screen1 (Ekran 1)” bileşeninden başlayarak her birinin alt alta dizildiğini ve içinde olduğu “Layout” bileşenininde belli olduğunu görürsünüz. Buradan “VerticalArrengement(Dikey Konum Düzenleme)” bileşenini seçiyoruz ve “Properties (Özellikler)” bölümünde bu bileşenin bazı özelliklerinin aktif olduğunu görürüsünüz. Bu durum diğer tüm componentler için geçerlidir.
  • “VerticalArrengement(Dikey Konum Düzenleme)” bileşeninin özelliklerinden “Width (Genişlik)” özelliğini “Fill Parent (Ust düzenin içini kapla)” yapıyoruz. “AlignHorizontal (Yatay Hizala)” özelliğini “Center (Merkez)” yapıyoruz.
  • Button1 bileşenimizin de özelliklerinden “Text” özelliği ile butonun etiketini ayarlıyoruz. Bu bölüme “Hello” yazabilisiniz. Diğer özellikleri deneyerek tecrübe ediniz.
  • TextBox1 bileşenimizin özelliklerine bakınız ama değiştirmeyiniz şimdilik.

APP INVENTOR 2 Nasıl Çalışır




"Android Yazılımı Artık Çok Kolay"


APP INVENTOR 2 WEB SİTESİ ARAYÜZÜ


İlk olarak tarayıcımızın adres çubuğuna http://appinventor.mit.edu yazıyoruz gelecek olan sayfada önemli olan bölümleri sırasıyla ele alalım.
  1. Get Started: Bu bölümde kullanıma başlamak için kısayollar var. İngilizce hazırlanmış ve adım adım size uygulama aracına girişi ve özelliklerini anlatıyor.
  2. Tutorials: Bu bölümde kullanıcılar tarafından yapılmış değişik uygulama örnekleri kategoriler halinde yerleştirilmiştir. Bolca örnek görmek için kullanmanız önerilir.
  3. Teach: Öğretmenler için kaynakların bulunduğu ve sınıf ortamında eğitim için gerekli materyallerin olduğu bölümdür.
  4. Forums :Ülkemizde de “Forum” olarak bilinen kullanıcıların belli konu başlıkları altında tartıştıkları ve çözüm aradıkları, Google grup altında oluşturulmuş bir bölüm.
  5. CREATE: Uygulama hazırlamaya başlamak için giriş butonu. Biz buraya tıklıyoruz. İlk girişte üyelik için gereken bilgileri giriyoruz veya “Google + Hesabı” ile de direk bağlanabilirsiniz.


01_GIRIS.jpg


UYGULAMA OLUŞTURMAYA HAZIRLIK


DENEMELERİN YAPILACAĞI CİHAZ SEÇİMİ:
“Create” butonu ile giriş yapıldıktan sonra proje oluşturmamızı isteyecektir.
Projemizi oluşturmak için bir proje ismi belirleyelim.
Proje oluşturulduktan sonra bizi karşılayan ekran üzerinde bize android yüklü bir cihazınızın olup olmadığını soran bir mesaj ekranı gelir durumunuza göre seçimi yapın. Biz bir kameralı tablet yada telefona sahip olduğunuzu varsayarak anlatacağız. yani üst taraftaki seçeneği seçeceğiz ama yine de cihaz olmadan “Sanal Cihaz” kurmayı anlatmadan geçmeyelim.

A- ANDROİD CİHAZ VEYA TABLETİM MEVCUT (Got An android phone or tablet…) 02_GIRIS.jpg


Bu seçimden sonra, şu ana kadar anlattığımız işlemleri yani kullanıcı arayüzü, kontrol bilişenlerin hepsini barındırmakta olan web sayfası gelir. Bu yöntemle uygulama çalıştırmayı ilk uygulamamızda göreceğiz. Usb Kablosu veya “MIT AI2 Companion” yazılımını kullanarak yazılım ekranındaki “Connect” Menüsü altındaki ilgili yere tıklıyoruz ve deneme ortamımızı hazır halde bekletiyoruz.


B- ANDROİD CİHAZIM YOK (Don`t have an android device…)


Bu bölümü tıkladığımız zaman bize “Installing and Running the Emulator in AI2” 

başlıklı bir sayfa açılacak ki bu sayfada;  
  • “Step 1. Install the App Inventor Setup Software” bölümü altındaki kullandığınız işletim sistemini seçiyorsunuz. Seçtiğiniz işletim sisteminin üzerine tıklayıp bir sonraki sayfada “Download the installer” yazan yerden emulatör kurulumunu indiriyoruz.
  • Kurulumu yaptıktan sonra yukarıda açıkladığımız gibi “CREATE” butonuna bastıktan sonra gelen ekranda (Welcome to MIT App Inventor 2) en altta bulunan “Continue” tuşuna tıklıyoruz.
  • Karşımıza kullanıcı arayüzü, kontrol bilişenlerin hepsini barındırmakta olan web sayfası gelir. Burada “Connect” Menüsü altındaki ilgili yere (Emulator) tıklıyoruz ve deneme ortamımızı hazır halde bekletiyoruz.


Artık ilk uygulamamızı yapmaya hazırız.

APP INVENTOR 2 Giriş


"Android Yazılımı Artık Çok Kolay"

APP INVENTOR 2 NEDİR?

ABD Massachusetts Teknoloji Enstitüsü(Massachusetts Institute of Technology) tarafından; Profesör Hal Abelson başkanlığındaki bir ekiple hayata geçirilen bir projedir.
Bu projede amaçlanan şey ise, Acemi ve programlama ile profesyonelce uğraşmayan kişilerin de Android Cihazlar için yazılım hazırlayabilmesi” olarak özetlenebilir.


APP INVENTOR 2 VE APP INVENTOR ARASINDAKI FARK NEDİR?

“APP INVENTOR” Projenin ilk başında aldığı isim idi. Şimdi bu isim “APP INVENTOR 2” olarak anılmakta. Temelde değişen ve eklenen şeyler olsa da biçim ve uygulama aynı.

APP INVENTOR 2 İLE NELER YAPILABİLİR?


Android cihazlarda (Cep telefonu, tablet, televizyon vb.) bu projenin gelişmesine paralel olarak verilen tüm arayüz nesnelerini (Buton, textbox, resim, checkbox... ) kullanıcı etkileşimi sağlayabilir ve görsel olmayan ögeleri kullanarak (Kontrol bileşenleri, mantıksal operatörler, sensörler...) istenilen sonuca ulaşırsınız. İlerleyen bölümlerde örnekleri vereceğim üzere tüm yapılan işlemler web üzerinde bir arayüz ile olmakta ve size sunulan sınırlarda kalmaktadır. Bu noktada APP INVENTOR un artılarını ve eksilerini sıralamak iyi olur.

APP INVENTOR 2 ARTILARI:

  1. Hiç kod yazmadan bir yazılım hazırlayabilir ve çalıştırabilirsiniz.
  2. İnternetin olduğu her yerde, bir tarayıcıda geliştirici arayüzüne bağlanıp çalışabilirsiniz.
  3. Bilgisayarınıza hiçbir yazılım kurmanıza gerek yok. Denemeleri yapmak için kamerası olan bir cihaz ile Google Play üzerinden indirilecek bir uygulama ile ekrandan QR kodunu taratıp yazılımın son halini görebilirsiniz. Eğer kamera imkanı yok ise bir emülatör indirmeniz gerekecektir. Başlangıç bölümünde bu konuya değineceğim.
  4. Uygulamaları hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
  5. Kullanıcı etkileşimini kontrol eden yapıları blok tabanlı şekilde sürükle-bırak yöntemiyle oluşturabilirsiniz.

APP INVENTOR 2 EKSİLERİ:

  1. Sunulan bileşenler haricinde bileşen eklemek mümkün değil.
  2. Kod yazamamak bir süre sonra yani sistem öğrenildikten sonra, uygulamaları geliştirme sürecinde bir olumsuzluk olabilir. Çünkü kodlama bize esneklik verir. Esneklik düşündüğümüzü uygulamaya aktarmamızı sağlar. Belki ileride bu özellik değişir diye umuyorum.
  3. Bileşen özellikleri sınırlandırılmıştır, genelde fazla kullanılan özellikler dahil edilmiştir.
  4. Örnekler ve kullanım ile yeterli destek dökümanı yok. Bunun zamanla gelişeceğini ifade etseler de, hiçbir açıklaması olmayan veya anlaşılamayan yöntemler ve işlemler de vardır.
  5. Blok bölümünde yani görsel bileşenlere hayat verdiğimiz bölümde sürükle-bırak ögelerini bulana kadar çok deneme yapmak gerekebilir.

Her şeye rağmen iki yıl önceye göre epey gelişen ve şuan itibariyle 196 ülkeden 85 kullanıcının 4.7 milyon uygulama geliştirdiği yada geliştirmeye çalıştığı bir platform olarak kesinlikle dikkate alınması gereken bir projedir.


Biz bu konuda özellikle Öğrenci ve ve Yazılım geliştirmeye ilgi duyan kişilere hitaben bu bölümü hazırladık diyebiliriz. Bu bir başlangıç olur diye ümit ediyoruz.
Bu kadar tanıtımdan sonra haydi APP INVENTOR 2 ile tanışalım.

Gyroscope Sensor

Gyroscope Sensor ( Jiroskop Sensör ) Kullanıcı arayüzünde görünür olmayan bu bileşen ile Üç boyutlu Açısal Hız ölçümü yapılabilir. Ç...